Kedilerde Titremenin En Yaygın Nedenleri

Kedilerde Titremenin En Yaygın Nedenleri

Kedinizin titremesine neden olabilecek pek çok şey vardır; düşük veya yüksek vücut ısısı, bir hastalık veya düşük kan şekeri yaygın nedenlerden sadece birkaçıdır. Şiddeti ne olursa olsun, kedinizin aniden titrediğini fark ederseniz, kedinizigözlem altına almanızda fayda var.

Kedinizde istemsiz nöbet benzeri titreme ve hareketler hem siz hem de kediniz için korkutucu olabilir. Ancak kediler uyurken ve rüya görürken de titreyebilirler. Kediniz başını, bacaklarını veya tüm vücudunu kontrolsüz bir şekilde salladığında, kedinizin hareketlerinin anormal olduğunu fark edebilirsiniz. Titremeler, kasılmalar ve bir gevşeme periyodu arasında değişen tekrarlayan kas hareketleri olarak karakterize edilir; kediniz hareketleri kontrol edemez. Kedinizin istemsiz, nöbet benzeri hareketler yapmasına neden olabilecek birkaç durum vardır:

  • hipoglisemi
  • Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği
  • hipotermi/hipertermi
  • psikolojik sorunlar
  • Ağrı
  • Şok
  • toksisite

Kedilerde Titreme Neden Olur?

İlk olarak, kedinizide titremeye neden olabilecek herhangi bir zehire maruz kalıp kalmadığından emin olmanız önemlidir. Eğer öyleyse, hemen bir veterinere görünün.

Hipoglisemi

Kediniz uzun bir süre yemek yemediyse kan şekeri düşebilir ve bu da hipoglisemiye neden olabilir. Ancak bu durum, kediniz düzenli yemek yese bile ortaya çıkabilir ve kedi diyabetinin bir işareti olabilir ve veterineriniz tarafından tedavi edilmesi gerekir. Bu yetişkin kedilerde nadir görülen bir işarettir, ancak yavru kedilerde daha sık olabilir. Kediniz düzgün bir şekilde yerse ve yine de titriyorsa, veterinerinize görünün.

Kronik böbrek hastalığı

Zamanla böbrek fonksiyonunun kaybı, kan dolaşımında protein ve atık ürünlerin birikmesine neden olabilir ve bu da iştah kaybına, genel halsizliğe ve tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbrek yetmezliği, kedinizin nöbet geçirmesine ve titremesine neden olabilir.

Hipotermi

Bir kedinin normal vücut ısısı 38.1 ile 39.2 arasındadır ve çoğu sağlıklı yetişkin kedinin bakımında sorun olmaz. Yavru kediler, özellikle yeni doğanlar, kendi vücut sıcaklıklarını koruyamazlar. Sağlık sorunları olan kediler de hipotermi yaşayabilir. Veterinerinizle iletişim kurmadan ısıtılmış bir battaniye veya ısıtma yastığı kullanmak önemlidir.

Yüksek ateş

Hipertermiye bazı çok ciddi sorunlar neden olabilir: kontrolsüz ateş, zehirlenme ve epilepsi. Kedilerin vücut ısısı 39.7’nin üzerine çıktığında ateşi olduğu kabul edilir. Yüksek ateşin nedeni genellikle bir virüs veya altta yatan bir enfeksiyon olabilir ve bir veteriner tarafından tedavi edilmelidir.

Psikolojik Sorunlar

Kediniz fobi yaşıyor olabilir, başka bir evcil hayvanla sosyal sorunlar yaşıyor olabilir veya endişe ve stres de kedinizin titremesine neden olabilir.

Ağrı

Bir yaralanma, tümörler ve diğer iç hastalıklar kedinizin titremesine neden olabilir. Bir veteriner, kedinizin titremesine neden olan altta yatan bir sorun olmadığını belirlemelidir.

Şok

Şok ciddi bir sorundur, ancak genellikle başka bir hastalık, kaza veya başka bir travmaya ikincildir. Kediniz titriyorsa ve soluk diş etleri, soğuk uzuvlar ve hızlı kalp atışları varsa, hemen veterinerinize görünün.

Toksisite

Ne yazık ki, meraklı kediler bazen zehirli bitkiler, kimyasallar veya diğer zehirli maddelerle temas eder. Kedinizin bir şey yuttuğundan şüpheleniyorsanız, titriyor ve muhtemelen kusuyorsa, hemen veterinerinize görünün.

Kediniz Titriyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin kan şekerinin düşük olduğundan (hipoglisemi) şüpheleniyorsanız ve kedi kendi başına yemek yiyemiyorsa, ona biraz bal veya akçaağaç şekeri vermek için bir damlalık kullanabilirsiniz; bu, glikozunun hızla geri gelmesine neden olur. Bununla birlikte, düzenli olarak hipoglisemi meydana geldiğini fark ederseniz, kedinizi bazı kan testleri için götürmeniz gerekir. Kedinizin diyetini değiştirmeniz veya daha sık beslemeniz gerekebilir.

Yavru kedilerde veya hasta yetişkin kedilerde hipotermi ölümcül olabilir. Veterinerinizin hipoterminin altında yatan nedeni tedavi etmesi gerekecektir. Kedinizi veterinere götürene kadar uygun vücut sıcaklığını korumasına yardımcı olmak için bir ısıtma yastığı, ısıtmalı battaniye veya bir ısı lambası kullanılabilir, ancak bu cihazlarda termal yanıklar meydana gelebileceğinden dikkatli olun. Hipertermi genellikle bir virüs veya enfeksiyona bağlı ateşin sonucudur. Veterineriniz tarafından belirlenmesi gerekir.

Şok, toksisite sorunları ve ağrı genellikle profesyonelce tedavi edilmesi gereken ikincil hastalıklardır.

Psikolojik sorunlar biraz farklıdır, çünkü kedinizde kaygıya neyin neden olduğunu ve onu aşırı efor ve aşırı uyarılmadan neyin koruduğunu belirlemeniz gerekecek. Kan testleri, kedinizin böbrek hastalığı olup olmadığını belirleyebilir ve kediniz için en iyi tedavi şeklinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Kedilerde Titreme Nasıl Önlenir?

  • Kedinizin düzenli olarak uygun yemek yemesini sağlayarak hipoglisemi sıklıkla önlenebilir.
  • Atatürk çiçeği (Noel yıldızı) gibi zehirli bitkileri ve kimyasalları kedinizin sıkça karşılaşabileceği alanlardan daima uzak tutun.
  • Kediniz kaygıdan muzdaripse, nedenini belirlemek için davranışını izlemeniz gerekebilir. Örneğin, sesler onu ürkütürse, gün boyunca çalınan güzel bir fon müziği onu sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
  • Böbrekler gibi bir organ hastalığı her zaman önlenebilir değildir. Taze yiyecek ve suyun her zaman mevcut olduğundan emin olun ve yıllık sağlık kontrolü, herhangi bir hastalığın potansiyel olarak tedavi edilebilir olduğunda erken yakalanabilmesi için bir organ sorununa işaret eden belirteçleri ortaya çıkarabilecek kan testlerini içerecektir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.