Kedilerde Hırıltı Nefes Alma Neden Olur, Endişelenmelimiyim?

Kediniz hırıltı nefes alıyorsa, araştırılması gereken tıbbi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Hırıltı, kediniz nefes alırken ıslık sesi olarak tanımlanabilir ve bazı durumlarda evcil hayvanınızın astım krizi geçiriyor gibi görünebilir. Bu endişe verici olsa da, çoğu durumda paniğe gerek yoktur. Kedinizin hırıltısının birçok nedeni veterineriniz tarafından kolayca tedavi edilebilir. ( Bu hırıltı sesi, mırıldama ile karıştırılmamalıdır)
Kedilerde Hırıltı Nedenlerinden Bazıları Şunlardır
- Tüy yumağı
- Yüzün kemik yapısı (brakisefali kedi ırklarında)
- Akciğer kurtları ve kalp kurtları
- alerjiler
- Astım
Bu hastalıkların çoğu erken yakalandığında ciddi olmasa da, hırıltı göz ardı edilmemesi gereken bir şeydir. Kedinizin hırıltısı kalıcıysa, ciddi bir anlam ifade edebileceğinden kedinizi veterinere götürmeyi düşünebilirsiniz. Göz ardı edilirse, solucanlar ve kan pıhtıları gibi bazı nedenler kedinizin sağlığı için çok tehlikeli hale gelebilir.
Kedilerde Hırıltı Neden Olur?
Hırıltı, daralma, kısmi tıkanıklık, iltihaplanma veya diğer sağlık sorunları nedeniyle kedinizin hava yollarının daralmasının neden olduğu anormal bir sestir. Her cins ve yaştaki kediler, nedene bağlı olarak hırıltıya karşı hassastır. Hırıltıya şunlar neden olabilir:
Tüy Yumakları
Tüy yumakları yaygındır ve genellikle kediler için tehlikeli değildir. Kediniz kendini tımar ettiğinde ortaya çıkarlar ve tüylerin bir kısmı midelerinde birikecektir. Sonunda öksürmeleri gerekecek, yoksa engellenecek. Semptomlar öksürük, kusma ve hırıltıyı içerir. Çoğu durumda, tüy yumakları doğaldır ve tamamen zararsızdır. Tüy yumağı, örneğin İran ve Maine Coon gibi uzun tüylü ırklarda ve ayrıca çok sık tımar eden veya çok tüy döken kedilerde daha yaygındır. Kediler yaşlandıkça kendilerini tımar etmede daha ustalaşırlar, bu nedenle yavru kedinizin yaşlandıkça daha fazla tüy yumağı geliştireceğini fark edebilirsiniz. Kedinizin iştahsızlık , uyuşukluk , ishal, kabızlık geliştirdiğini fark ederseniz veya tüy yumağı çıkarmadan sürekli kusuyor veya öğürüyorsa, evcil hayvanınızın potansiyel olarak hayati tehlike oluşturabilecek bir tıkanıklığı olduğu anlamına gelebileceğinden hemen veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
Kedilerde Yüz Kemik Yapısı
İster inanın ister inanmayın, kedinizin yüzünün şekli aslında solunum anormalliklerine neden olabilir. Örneğin, kedinizin Fars veya Himalayan kedisindekiı gibi düz bir yüzü varsa, kemik yapısı bazen onun nefes almasını zorlaştırabilir. Bu, solunum yollarını tıkayabilir, bu da hırıltı sesini taklit edebilir yada hırıltıya neden olabilir. Bu düz yüzlü ırklar (brakisefalik olarak adlandırılırlar) ayrıca genellikle hava yollarını tıkayarak hırıltıya katkıda bulunabilecek ıslak ve akan burunlara sahiptir.
Kedilerde Akciğer Kurtları veya Kalp Kurtları
Hem akciğer kurtları hem de kalp kurtları, kedinizin akciğerlerinde yaşayabilen tehlikeli parazitlerdir. Öksürük, hırıltı, halsizlik, iştahsızlık, kusma ve uyuşukluk gibi birçok belirtiye neden olabilirler. Bu semptomlar, parazitleri uzun süre fark edilmeden tutabilen birçok solunum probleminde de yaygındır. Bu çok tehlikeli olabilir, çünkü kedilerdeki kalp kurtları kalp kurduyla ilişkili solunum hastalığına neden olabilir. Bu durum öksürüğe, solunum güçlüğüne ve hırıltılı solunuma neden olur. Kalp kurtları sivrisinekler yoluyla bulaşır ve ilgilenilmezse durum ölümcül olabilir.
Kedilerde Alerjiler
Kedilerdeki alerjiler genellikle bağışıklık sistemi aşırı hassas olduğunda ve bazı maddeleri tehlikeli olarak tanımlamaya başladığında ortaya çıkar. Yaygın alerjenler, burun tıkanıklığına neden olan toz, polen, kimyasallar veya duman gibi uçucu maddelerdir. Ayrıca evcil hayvanınızın derisinin kaşınmasına, tüy dökülmesine, kızarıklıklara, ekstremitelerde şişmeye, hapşırmaya, hırıltılı solumaya ve öksürmeye neden olabilirler. Bu belirtiler bazen alerjiye bağlı olarak mevsimsel olabilir. Hatta bazı kedilerin yiyeceklere alerjisi olabilir , bu da teşhis konduktan sonra kedinizi bu yiyecekleri içeren herhangi bir şeyle beslemekten kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.
Kedilerde Astım
Astım, bağışıklık sistemini tetikleyen ve solunum yollarının daralmasına neden olan solunan alerjenlere karşı bir tepkidir. Havadaki hemen hemen her parçacık tarafından tetiklenebilirler, ancak toz, küf ve polen en yaygın olanlardan bazılarıdır. Ciddi ise, astım atakları ölümcül olabilir. Kedinizi kontrol ettirmek ve astım krizinin belirtilerini bilmek önemlidir. Genellikle uzun süreli egzersizlerden sonra ortaya çıkarlar ve kedi öksürük, hırıltılı solunum ve nefes almada zorluk belirtileri gösterecektir. Astım atakları bazen havadaki kuruluk nedeniyle kışın daha da kötüleşebilir ve daha sık görülür hale gelebilir. Kedilerde astım genellikle 4 ila 5 yaşları arasında teşhis edilir.
Kediniz Hırıltılı Nefes Alıyorsa Ne Yapmalısınız?
Kedinizde sık sık hırıltı görünüyorsa, veterinerinizi ziyaret etmelisiniz. Hırıltı devam etmezse, çok dikkatli olmalı ve semptomları izlemelisiniz, ancak kediniz tüy yumağı yutmuş olabileceğinden veterinere gitmek gereksiz olabilir.
Belirtilere bakarak, kedinizin akciğer kurdu veya kalp kurdu gibi farklı bir hastalığı olduğunu, şiddetli bir astım krizi geçirdiğini veya herhangi bir şekilde nefes almakta büyük zorluk yaşadığını düşünüyorsanız, onu hemen en yakın veterinere götürmelisiniz.
Bazı tüy yumağı ilaçları, kedinizi düzenli olarak tımar etmeyi, aşırı tımarlamayı caydırmayı, onlara tüy yumağının sindirim sisteminden geçmesine yardımcı olacak ürünler ve müshilleri ve hatta tüy yumağı ilacı yiyecekleri içerir.
Kedinizin alerjileri için de ilaçlar var. Örneğin, kedinizin havadaki polenlere alerjisi varsa, alerji iğnelerinin yanı sıra veterineriniz tarafından reçete edilebilecek kortizon ve steroidler vardır. Yağ asitleri ayrıca evcil hayvanınızın kaşıntısını azaltmaya yardımcı olabilir. Astım tedavileri, akciğerlerdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olacak kortikosteroidleri de içerir.
Kedilerde Hırıltı Nasıl Önlenir?
Kedinizin alerjisi olduğu tespit edilirse, semptomları önlemek için kedinizin alerjenle temas etmesini engellemelisiniz. Benadryl gibi antihistaminikler de kediniz alerjenle temas etmeden önce önleyici olarak kullanılabilir.
Tüy yumağı oluşmasını önlemek için, kedinizi fazla tımar etmekten vazgeçirin veya ona tüy yumağının geçmesine yardımcı olmak için tasarlanmış özel bir ürün ya da yiyecek verin. Evcil hayvanınıza lif oranı yüksek bir diyet vermek de yardımcı olabilir. Bazen kedinizin ot yemesine izin vermek tüy yumağı kusmasına yardımcı olabilir.
Şu anda kedilerde kalp kurdu için bilinen herhangi bir ilaç yoktur. Hafif vakalarda, veterineriniz parazitin kendi kendine geçmesini beklemeye karar verebilir, ancak ciddi vakalarda akciğerlerdeki iltihabı azaltmak için oksijen, bronkodilatör ve prednizon gerekebilir. Kedilerde kalp kurdunun önlenmesi çok önemlidir. Akciğer kurtları, Levamisole, Ivermectin, Fenbendazole ve Prazikuantel gibi parazit önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir.